Započeo projekt “U tuđim cipelicama”

Dana 11. listopada 2023. u Osnovnoj školi Šemovec održana je prva radionica u sklopu projekta „U tuđim cipelicama“ koji financira Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael. Radionicu i predavanje za učenike provela je magistra edukacijske rehabilitacije Jelena Dolenec. Projekt „U tuđim cipelicama“ nastavak je prošlogodišnjeg projekta kojemu je cilj prevencija vršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju.

Podršku projektu, svojim dolaskom na prvu radionicu, iskazali su i predstavnici Zaklade – upraviteljica Jelena Blaži, tajnica Marina Kolarić te član Upravnog odbora Robert Puja.

Vršnjačko nasilje jedan je od negativnih trendova koji je prisutan u našem društvu i zato djecu treba od najranijih uzrasta učiti empatiji, toleranciji različitosti, a pogotovo toleranciji prema djeci s teškoćama u razvoju. Djeca s teškoćama u razvoju (TUR) su jedna od marginaliziranih skupina društva, koja nerijetko bivaju zaboravljena i izgubljena u sustavu. Zbog svojih teškoća nerijetko se susreću sa vršnjačkim nasiljem, izrugivanjem, izolacijom iz društva što emocionalno na njima ostavlja dubok trag. Djeca s TUR su još više u opasnosti od vršnjačkog nasilja zbog svojih primarnih teškoća. Jedan od načina, kako zaštiti djecu s TUR jest osvijestiti i educirati opću populaciju djece o potrebama, pravima djece s teškoćama u razvoju te načinu kako se prema njima odnositi, kako bi izrasli u pojedince koji će biti svjesni svojih, ali i tuđih vrijednosti, koji će se s poštovanjem odnositi prema osobama u nepovoljnom položaju te u konačnici postali dio odgovornijeg i zdravijeg društva spremnog na prihvaćanje različitosti.

S ciljem prevencije vršnjačkog nasilja 2021./2022. provodili smo projekt „U tuđim cipelicama“ te smo obuhvatili 277 učenika iz šest osnovnih škola iz Varaždinske županije. U narednom razdoblju (2023./2024.) nastavljamo s provođenjem istoimenog projekta u osnovnim školama.  

Ove godine obuhvatit ćemo učenike trećih i četvrtih razreda iz deset osnovnih škola s područja Varaždinske županije te njihove roditelje. Za učenike će biti održane iskustvene radionice i predavanja koje će voditi magistre edukacijske rehabilitacije.

Kroz  predavanja i iskustvene radionice (vođena grupna rasprava, igranje uloga, igra) učenici će „ulazeći u tuđe cipelice“ osvještavati toleranciju različitosti, vlastite i tuđe vrijednosti, povećati razinu osviještenosti o utjecajima nasilja, učiti o načinu ophođenja prema drugima, učiti kako se oduprijeti vršnjačkom pritisku koji potiče na omalovažavanje drugih te kako zaštiti slabijeg od sebe.

Dodatna vrijednost ovom projektu su predavanja za roditelje na kojima će učiti o vrstama nasilja, kako ga prepoznati, kako ga prevenirati i kako pomoći djetetu. Predavanja za roditelje će voditi psihologinja s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, djecom s teškoćama u razvoju te njihovim roditeljima.

Škole koje su obuhvaćene projektom su OŠ Šemovec, OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija, Oš Vinica, IV. osnovna škola, OŠ Petrijanec, OŠ Trnovec, OŠ Bisag, Katolička osnovna škola “Svete Uršule”, OŠ Maruševec, a još jedna škola će se naknadno uključiti u projekt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)