U tuđim cipelicama

Djeca s teškoćama u razvoju (djeca s TUR) jedna su od marginaliziranih skupina društva. Zbog svojih teškoća nerijetko se susreću sa vršnjačkim nasiljem, izrugivanjem, izolacijom iz društva što emocionalno na njima ostavlja dubok trag. Jedan od načina, kako zaštiti djecu s TUR jest osvijestiti i educirati opću populaciju djece o potrebama, pravima djece s teškoćama u razvoju te načinu kako se prema njima odnositi. Na taj će način djeca izrasti u pojedince koji će biti svjesni svojih, ali i tuđih vrijednosti. Vrlo je važno razvijati toleranciju različitosti kod djece od nižih uzrasta, kako bi dobili temeljna znanja i suzbili predrasude te na taj način prevenirati vršnjačko nasilje. Potaknuti tom problematikom, od mjeseca travnja 2022. do mjeseca prosinca 2022.  provodit će se  projekt pod nazivom „U tuđim cipelicama“ financiranim od strane Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael.

Projekt je namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina i Varaždinske županije kojem je cilj prevencija vršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja naspram jednoj od najranjivijih skupina društva – djeci s teškoćama u razvoju. Kroz  predavanja i iskustvene radionice (vođena grupna rasprava, igranje uloga, igra) učenici će „ulazeći u tuđe cipelice“  osvještavati toleranciju različitosti,  vlastite i tuđe vrijednosti, povećati razinu osvještenosti o utjecajima nasilja, učiti o načinu ophođenja prema drugima, učiti kako se oduprijeti vršnjačkom pritisku koji potiče na omalovažavanje drugih te kako zaštiti slabijeg od sebe.

Izvoditeljica radionica je magistra edukacijske rehabilitacije s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i djecom s teškoćama u razvoju koja će svaki mjesec održavati predavanja na pojedinoj osnovnoj školi koja je uključena u projekt.

U projekt su uključene Osnovna škola Šemovec (travanj 2022.), Osnovna škola Vinica (svibanj 2022.), IV. osnovna škola Varaždin (lipanj 2022.), Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija (rujan 2022.), Katolička osnovna škola Svete Uršule (listopad 2022.) te Osnovna škola Beletinec (studeni 2022.).

Voditeljica projekta “U tuđim cipelicama” gostovala je u emisiji Vekerica i iznijela detalje o projektu. Više na linku: Klikni za video