Završna konferencija izazova “Pretvori korake u riječi”

Povodom završetka izazova Pretvori korake u riječi, 16. kolovoza u prostorijama udruge “Uz tebe sam” održana je konferencija na kojoj su se okupili: predstavnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Varaždin Antonija Canjuga, predstavnica Sveučilišta Sjever – profesorica Valentina Vincek, djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji, volonteri te ostali prijatelji Udruge. Predsjednica udruge Dijana Telebar je zahvalila svim donatorima i predstavila rezultate izazova te važnu ulogu digitalnih komunikatora za daljnji rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Djeca s teškoćama u razvoju uče na malo drugačiji način od ostale djece. Zbog smanjene koncentracije i pažnje te otežanog slušanja njima je potrebno informacije ponoviti više puta, koristiti puno slikovnog materijala te niz drugih prilagodbi da bi učenje bilo uspješno. Jedna od tih prilagodbi jest uvođenje asistivne tehnologije u rad.

S ciljem pokretanja lavine dobrih djela i skupljanja sredstava za kupnju digitalnih komunikatora učitelj, volonter i iskusni peregrino Ivan Telebar pokrenuo je na platformi Čini pravu stvar izazov pod nazivom „Pretvori korake u riječi“.

Ivan je zajedno sa suprugom Dijanom prehodao Camino Primitivo – dionicu Puta sv. Jakova dugu 320 km od Ovieda do Santiaga de Compostele. Put je bio pretežito gorski, a samim time vrlo izazovan, ali poseban i lijep. Svaki dan su prehodali u prosjeku 25 km, za što im je bilo potrebno oko 9 sati hodanja, ovisno o težini same dionice. Spavali su u albergueima  – prenoćištima za hodočasnike u koje se može ući samo uz hodočasničku putovnicu (credencial). U hodočasničku putovnicu su svaki dan skupljali pečate te je ona služila kao dokaz za prehodane kilometre. Zajedno s ostalim peregrinosima činili su jednu Camino obitelj, brinuli jedni o drugima i sklopili nova prijateljstva. Upravo to zajedništvo i energija je nešto posebno što se doživi na Putu. U 12 dana hodanja pratili su ih različiti vremenski uvjeti. Bilo je kiše, vjetra, sunca, magle, hodali su po blatnjavom terenu, spuštali se po oštrom kamenju, no što su se više penjali, krajolik je bio sve impozantniji. Hodali su planinskim pašnjacima, po mekoj zelenoj travi, a u stopu su ih pratile krave i konji na slobodnoj ispaši.

Nakon 12 dana hodanja stigli su u Santiago de Compostelu. Ulazak na trg je bio popraćen zvukovima gajdi i mnoštvom hodočasnika koji su se u tom trenutku našli na trgu ispred katedrale sv. Jakova. Kao uspomenu na Camino Primitivo Ivan je poklonio našoj udruzi compostelu – certifikat o prehodanoj pješačkoj dionici Puta sv. Jakova.

Izazov je pratilo više od 10 000 ljudi, a trajao je 36 dana. Cilj je bio prikupiti 5000,00 eura za kupnju 10 digitalnih komunikatora. Prikupljena su 3522,00 eura, što je dostatno za kupnju 7 digitalnih komunikatora uz pomoć kojih će djeca s teškoćama u razvoju lakše učiti te će im pomoći u svakodnevnoj komunikaciji. Posebno prilagođene aplikacije potaknut će govorno-jezični razvoj te razvoj općenito, kako bi se lakše integrirali u društvo i postali punopravni članovi zajednice.

Od srca zahvaljujemo svima koji su iskazali podršku i donirali dio sebe djeci s teškoćama u razvoju. Iako nismo skupili 100% predviđenog iznosa, zahvalni smo na 163 prijatelja Udruge koji su kroz donaciju poduprli ovaj izazov. Veselimo se novim projektima, novim prijateljima i novim idejama kojima ćemo podržavati jednu od najranjivijih skupina društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)