Završna konferencija projekta “Uspješno roditeljstvo – sretno dijete”

Dana 31. kolovoza 2022. održana je završna konferencija projekta “Uspješno roditeljstvo – sretno dijete”. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnera i suradnika te roditelji i djeca koja su bila uključena u projekt. Predstavljeni su ostvareni rezultati i vrijednosti projekta za ciljanu skupinu, te je prikazan završni video spot. Predstavnica roditelja djece s teškoćama u razvoju mama Dragica istaknula je prednosti i značaj ovakvog vida podrške za roditelje djece s teškoćama u razvoju. Na kraju konferencije, našim najmlađim sudionicima podijeljena su slatka iznenađenja.

O projektu

U partnerstvu s udrugom “Forma Viva” te u suradnji s Varaždinskom županijom, Centrom za socijalnu skrb Varaždin, Radijom Novi Marof od rujna 2021. do kolovoza 2022. godine u udruzi „Uz tebe sam“ provodili smo projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“. Projekt je bio namijenjen roditeljima djece s teškoćama u razvoju, a u njega se uključilo 30 roditelja djece s teškoćama u razvoju. Izvoditelji radionica bili su stručnjaci (psiholozi, edukacijski rehabilitator) s višegodišnjim iskustvom u radu sa djecom s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, a financirao ga je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Organizirana je škola za roditelje u sklopu koje je održano 11 predavanja i radionica. Kroz školu za roditelje omogućen je protok znanja i informacija koje su roditeljima nužne za ispunjavanje njihovih roditeljskih obveza. Roditeljima je pruženo kontinuirano telefonsko psihološko savjetovanje, nakon kojeg su se roditelji lakše nosili sa svakodnevnim izazovima. Odrađeno je 88 sati telefonske psihološke podrške.

Relaksacija smijehom uvelike je doprinijela suzbijanju stresa koji narušava obiteljske odnose i negativno utječe na dijete. Kroz 14 radionica Kluba smijeha, tj. kroz vođenu terapiju smijehom roditelji su uvježbali tehnike opuštanja kroz smijeh koje mogu koristiti u svakodnevnom životu. Neizravni korisnici ovog projekta bila su djeca. Za vrijeme kada su roditelji boravili na radionicama i predavanjima, njihova djeca su kvalitetno provodila svoje slobodno vrijeme, uživajući u različitim aktivnostima s volonterima.

Rezultat uspješnog roditeljstva jest sretno dijete, a mi svi u udruzi, kao i njihovi roditelji borimo se za unapređenje kvalitete njihova života, da jednog dana kada odrastu budu punopravni članovi zajednice, te da u skladu sa svojim mogućnostima doprinose društvu koje će ih prihvatiti u njihovoj punini. Zato su podrške roditeljstvu nužne, te se nadamo da ćemo pronaći izvor financiranja kako bismo nastavili jačati ove hrabre roditelje koji se iz dana u dan nose s različitim izazovima.