Sudjelovanje na Psihošpanciru 2021.

Dana 11. rujna 2021. na Sveučilištu Sjever Varaždin, u sklopu Psihošpancira, jedinstvenog međunarodnog festivala psihologije, održanog već šestu godinu zaredom, predavanje o „Kluba smijeha“ održala je predsjednica Udruge savjetovališta „Uz tebe sam“, Marina Kereša, specijalist kliničke psihologije.

Klub smijeha je projekt Udruge savjetovališta „Uz tebe sam“ koji se provodi već nekoliko godina, a u praktičnom smislu radi se o radionicama temeljenim na vježbama smijehom.

Smijeh je posve besplatan, dostupan svima gotovo uvijek i svugdje, moćan je neprijatelj stresa, produžuje život, znak je dobrodošlice … i još mnogo toga.

Smijeh je instinktivna aktivnost, svojstvena samo čovjeku koja je odraz našeg raspoloženja, zdravlja i sposobnosti uživanja u životu. Očituje se posebnim izrazom usana i lica, a praćen ja mimikom i glasovnim reakcijama na vedar radostan i šaljiv izazov. Najefikasniji je lijek za sve nedaće, krize, problem i životne teškoće.

Smijehom se može liječiti u „Klubu smijeha“ pomoću vježbi disanja, istezanja i vježbi smijeha koje u osobama njeguju razigranost poput one kod djece. Njihovim ponavljanjem tijelo stvara refleksnu reakciju smijanja i osjećaj zadovoljstva.

Na vježbama smijeha provodi se jedinstven sustav vježbi koje je razvio indijski liječnik Madan Kataria kao kombinaciju vježbi smijeha i jogijskog disanja. Tim vježbama unosi se veća količina kisika u tijelo i mozak što osobi daje osjećaj da ima više energije i osobe se osjećaju zdravije. Smijeh se simulira na grupnim vježbama preko vidnog kontakta i dječjom igrom. Do njega dolazi bez razloga i bez potrebe oslanjanja na humor, šale i komediju. Vježbe smijeha osnovane su na znanstvenom dokazu da mozak ne može razlikovati umjetan i istinit smijeha pa je učinak na zdravlje potpuno jednak.

Vježbe smijeha mogu biti od koristi svugdje gdje osobe osjećaju anksioznost, zabrinutost, depresiju, stres. Može se organizirati za različite grupe, športske timove, u bolnicama (za osoblje i za bolesnike), poduzeća, škole, vrtiće, zatvore… Vježbe smijeha možemo izvoditi i individualno ili organizirati Party Joge smijeha (rođendani, proslave, vjenčanja…).

Koristi iz Kluba smijeha:

  • pomaže pri opuštanju
  • smanjuje stres i njegove učinke kod djece i mladih prije ispita, nastupa pred publikom, športskim događajima ili natjecanjima
  • proizvodi hormone sreće – endorfine
  • povećava unos kisika u krv i poboljšava cirkulaciju
  • aerobne vježbe
  • razvija emocionalnu inteligenciju
  • psihološko/osjećajno pročišćavanje
  • međusobni odnosi su bolji
  • pozitivno stanje uma
  • izgrađuje timove i pomaže stvarati zadovoljne i motivirane zaposlenike
  • može pomoći pri razrješavanju teških situacija na pozitivan način
  • poboljšava imunitet i povećava samopouzdanje, ispravlja samosvijest (pogotovo pred velikom publikom, pri stvaranju poslovnih i društvenih veza, itd.)

U Klubu smijeha mogu sudjelovati baš svi. Vježbe se odvijaju uobičajeno srijedom i 18 sati u prostorima Udruge uz prethodnu najavu telefonom (0989614466). Vježbe traju jedan sat.