Započinje projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“

Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ u rujnu započinje s provedbom projekta „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“ koji će trajati 12 mjeseci, a fokusiran je na roditelje djece s teškoćama u razvoju.

Za provedbu projekta Udruga je ostvarila potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 80.000,00 kuna.

Izravni korisnici projekta

roditelji djece s teškoćama u razvoju.

Neizravni korisnici

su djeca s teškoćama u razvoju čiji su roditelji uključeni u projekt,

njihova šira obitelj, učitelji, stručni suradnici i volonteri koji će biti uključeni

u provedbu projekta.

Projekt objedinjuje aktivnosti koje su nužne roditeljima djece s teškoćama u razvoju kako bi se lakše nosili sa izazovima pandemije virusa COVID-19.

CILJ

Educirati roditelje kroz program podrške poticajnom roditeljstvu, tzv. Školu za roditelje. Školom će se omogućiti protok znanja, informacija i vještina koje su nužne za ispunjavanje njihovih roditeljskih obveza te bolje razumijevanje reakcija djece uzrokovanih neželjenim utjecajem pandemije. Roditeljima će se pružiti psihosocijalna pomoć u doba pandemije i kroz telefonsku psihološku pomoć i podršku. Kroz relaksaciju smijehom u Klubu smijeha, roditelji će otklanjati stres i ostale negativne emocije. Projekt će se prezentirati javnosti putem medija i tako će se jačati  mentalno zdravlje zajednice i osvještavati javnost o potrebama roditelja djece s teškoćama u razvoju.

AKTIVNOSTI I IZVODITELJI RADIONICA

Škola za roditelje obuhvaća 11 aktivnosti koje će se izvoditi kroz predavanja, radionice i diskusije. Aspekti koji su pokriveni školom su: socijalizacija i društvena, strahovi, smijeh, ljubav i privrženost, ljutnja, samopoimanje i depresija, zdravlje i optimizam, emocionalni procesi u pubertetu. Izvoditeljice Škole za roditelje su osobe s višegodišnjim iskustvom u radu s roditeljima djece s teškoćama u razvoju  Marina Kereša, specijalist kliničke psihologije, klinički psiholog u Općoj bolnici Varaždin s tridesetogodišnjim iskustvom rada na području psihologije s djecom s teškoćama u razvoju, a koja ujedno vodi Klub smijeha, te Jelena Dolenec, magistra edukacije rehabilitacije iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce”.

Telefonska psihološka pomoć i podrška ima za cilj kontinuirano osnaživati roditelje djece sa specifičnim potrebama jer roditelj djeteta s teškoćama u razvoju u svom roditeljstvu ima mnoštvo „dodataka“ – proživljava više strepnje i stresa, više izazova te treba više informacija, više razumijevanja, više stručnog rada, više brige društva kako bi lakše prebrodili razdoblje u kojem su se našli. Telefonsko savjetovanje izvodit će Snježana Bilać, specijalist kliničke psihologije s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima te Lidija Sajfert, profesorica psihologije iz Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama “Goljak”.

PARTNERI I SURADNICI

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za psihološku edukaciju i pomoć – Forma Viva iz Zagreba dok će suradnici na projektu biti Radio Novi Marof, Centar za socijalnu skrb Varaždin te Varaždinska županija.

NAČIN PRIJAVE

Prva radionica i predavanje će se održati u srijedu 29. rujna 2021. od 18:00-19:30. Prijave za radionice se zaprimaju do 25. rujna 2021. Prijaviti se može na: e-mail: info@uztebesam.hr, na broj telefona 0981840173 ili ispunjavanjem online prijavnice koja se nalazi na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9PP9qzkvqcsNOepTaYL2svxief7ZP1I0_8PmCYoQIJ2ciSw/viewform?usp=sf_link

Druga radionica i predavanje će se održati u utorak 26.10. 2021. od 18:00-19:30. Prijave za radionice se zaprimaju do 20. listopada 2021. Prijaviti se može na: e-mail: info@uztebesam.hr, na broj telefona 0981840173 ili ispunjavanjem online prijavnice koja se nalazi na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfy6b1TxYWpbeAX3bk66d9K4fy-hjUVje2pJww4tjyDkwC7Aw/viewform?usp=sf_link

Treća radionica i predavanje će se održati u utorak 16.11. 2021. od 18:00-19:30. Prijave za radionice se zaprimaju do 10. studenog 2021. Prijaviti se može na: e-mail: info@uztebesam.hr, na broj telefona 0981840173 ili ispunjavanjem online prijavnice koja se nalazi na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXurlFDvI0bQB98AZ4z0o7gzSY43JSPsgQFwlnO1p3n6Q5hQ/viewform?usp=sf_link

Četvrta radionica i predavanje će se održati u utorak 14.12. 2021. od 18:00. Prijave za radionice se zaprimaju do 10. prosinca 2021. Prijaviti se može na: e-mail: info@uztebesam.hr, na broj telefona 0981840173 ili ispunjavanjem online prijavnice koja se nalazi na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfRenr2ZJOnbSJKOkdeLkUrtuQe_N6tEv045cDhJdVWLVjuSA/viewform?usp=sf_link

 

 

[sp_html5video category=”102″]