Povijest udruge

Povijest udruge

Udruga savjetovališta «Uz tebe sam osnovana je 11.03.2007.g. i svoje aktivnosti je održavala u prostorima Centra za neurorazvojne poremećaje u Općoj bolnici Varaždin do 2016.g, kada je dobila u najam prostor od Grada Varaždina u Graberju 33, Varaždin, te na terenu. Sjedište udruge je u Varaždinu, Zagrebačka 70.

Od 2007.g. do danas redovno se održavaju „Kreativne igraonice za djecu s teškoćama u razvoju“, svaki ponedjeljak od 17-18,30 sati. Kako u igraonicu dolaze djeca sa težim oštećenjima: cerebralna paraliza, mentalna retardacija, Westov i Down sindrom, ADHD, ADD, te je potreban individualan pristup, u igraonici uz stručnjake (psiholog, radni terapeut, fizioterapeut i dr.) redovno sudjeluju 3-4 volontera, uglavnom iz Gospodarske škole i 1. Gimnazije u Varaždinu.

U proteklom periodu redovno smo organizirali radionice za roditelje u sklopu više projekata vezanih uz odgovorno roditeljstvo, kao npr. „Uspješno roditeljstvo» i «Zajedno možemo više» itd.
Za volontere je organizirano više radionica vezanih uz rad sa djecom sa teškoćama u razvoju, kao i povećavanja vlastite kreativnosti i jačanja samopouzdanja, kao što je i za volontere organizirano više izleta i druženja, a 2014. g. je naša volonterka Biserka Kupinić dobila nagradu za volontera godine Grada Varaždina.

Od početka rada udruge organiziraju se proslave različitih svečanosti: Doček Sv. Nikole i Djeda Mraza, Dan Grada Varaždina, Maškare, Proslava Valentinova, Doček uskršnjeg Zeke, Proslava Dana žena, Proslava 10. godišnjice osnivanja udruge itd.

Proteklih godina bili smo na više izleta: Posjet zoološkom vrtu u Zagrebu i udruzi „Puž“ u Zagrebu, Izlet u Donju Stubicu, Izlet na Trakošćan, Posjet nacionalnom parku Brijuni, Posjet Muzeju neandertalaca u Krapini, Izlet u Fužine i kuću bajki u Ogulinu itd.

Udruga „Uz tebe sam“ obilazi siromašne obitelji i uručuje im prigodne poklone, a od 2016 g. imamo zaposlenog i prvog osobnog asistenta-njegoatelja punoljetnom mladom korisniku sa cerebralnom paralizom, kroz projekt «Uz tebe sam». U 2017.g. u udruzi su zaposlena još 3 osobna asistenta, uz voditelja projekta za mlade sa posebnim potrebama (CP, mentalna retardacija).

Kroz projekt «Mala pomoć za velike mame» zaposlene su dvije osobe za pomoć majkama djece sa teškoćama u razvoju. Udruge također provodi projekt «Tata-mata učenje» već dvije godine, za djecu sa teškoćama u učenju, a preko projekta «Vjetar u leđa» zaposlena je radna terapeutkinja, tako da trenutno imamo 8 zaposlenih, prije teže zapošljivih osoba. Od iduće godine planiramo osnovati dnevni boravak za osobe sa invaliditetom.

Od 2007-2017.g. građanstvo, Grad Varaždin i Varaždinska županija informirani su o radu Udruge, kroz objavu članaka u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku, uz reportaže na radiju i na Varaždinskoj televiziji.

O nama

Udruga je osnovana 2007. godine u cilju savjetovanja, edukacije, promicanja, razvitka i unapređenja psihofizickih sposobnosti djece, mladih, roditelja i drugih odraslih osoba, osoba sa oštećenjima CNS-a, osoba sa neuromotornim poremećajima, osoba sa imunosistemskim bolestima i dr.

Facebook